A hialuronsav

forrás: easy-peasy.ai images

S


okan ismerjük, még többen használjuk és mindannyian tartalmazzuk. Egy remek anyag, mely hidratálja bőrünket, kenőanyagként szolgál az ízületeink számára és még a köldökzsinórban is megtalálható. Mire jó még kozmetikai alkalmazása mellett, milyen ellenjavallatai lehetnek és mely anyagokban leljük meg méltó alternatíváit?

Mi is az a hialuronsav és mióta ismerjük?

A hialuronsav egy olyan, a természetben megtalálható poliszacharid (nagyméretű összetett szénhidrát), mely a sejtmembránban, enzimek útján képződik. Tartalmazza az emberi és állati bőr, ízület, csontvelő, a kötő-, hám- és idegszövet és a szem. Egy 70 kg-os ember szervezete körülbelül 15 gramm hialuronánt tartalmaz, melynek egyharmada lebomlik, illetve részt vesz új sejtek létrehozásában, szintetizálásában. A hialuronsav magas vízmegkötő tulajdonságú, képes a környezetéből azt magához vonzani. A külsőleg bevitt hialuronsav esetében tehát fontos, hogy rendelkezésre álljon a sejtek optimális működéséhez elegendő plusz víz, ugyanis akár a sejtektől is el tudja vonni ezt az adagot, ha nem megfelelő mennyiségben és módon alkalmazzuk. Bőrünk irha (dermisz) rétegében természetes módon a fibrocita/fibroblaszt sejtjeink feladata termelni a kocsonyás alapállományunkat (mely kitölti a bőrsejtek közötti teret) alkotó hialuronsavat. Csodálatosan megköti az ide esetlegesen lekerülő kórokozókat, megakadályozza a fertőzések terjedését a viszkózus, sűrűbb alapállomány létrehozása végett.

TUDTAD?

A hialuronsav kifejezés az ógörög ὕαλος [ejtsd: hiailos], azaz üveg vagy kristály szóból és az uronsav tagokból tevődik össze. Az üveg kifejezés igencsak találó előtag, ugyanis legelőször egy szarvasmarha szemének üvegtestéből vonták ki a hialuronsavat. Ezt Karl Meyer német kémikusnak és asszisztensének, John Palmernek köszönhetjük, akik 1934-ben izolálták ezt az újfajta, nagy molekulasúlyú poliszacharidot, mely uronsavból, cukormolekulából és (később kiderült, tévesen) pentózból állt.1

Természetesen magyar vonatkozása is volt a hialuronsav kutatásának. Balázs Endre, az Egyesült Államokba emigrált kémikus, 1968-ban létrehozta a Biotrix Inc. intézetet, ahol a hialuronán (a hialuronsav ionos származékának) előállításával és gyógyászati alkalmazásával foglalkoztak. Ő volt az, aki szabadalmaztatta a Healon nevű, ma is alkalmazott, injektálható nátrium-hialuronát készítményt, melyet szürkehályog műtétek előtt fecskendeznek be a szaruhártya és az írisz közé, mint kenő-, és védőanyagot. Így megelőzhető lett a szemműtétek során fellépő, új erek képződésben szerepet játszó sejtek károsodása, mely szaruhártya-ödémát okozott.2, 3

Miből állítják elő a mai kozmetikumokban használatos hialuronsav-formákat?

A mai napig fellelhetők olyan (nem csak kozmetikai, hanem például gyógyszeripari) termékek a piacon, melyek állati eredetű (konkrétan ebben az esetben kakastaréjból kivont) hialuronsavat tartalmaznak. Bár ez az 1930-as, '40-es évek óta bevetett eljárás, még mindig van létjogosultsága, annak ellenére, hogy időigényes, a kivont anyagot alaposan meg kell tisztítani és még drága is. Legalábbis térdízületi fájdalmakban szenvedőknek kifejezetten kakastaréjból

kivont hialuronsavas injekciót ajánlanak. Ez az eljárás például a gyulladáscsökkentő szteroidokkal ellentétben hosszabb hatást nyújt, sőt, cukorbetegeknél is alkalmazható, hiszen a kortikoszteroidok megemelhetik a vércukorszintet.


Ennél eggyel modernebb eljárás a hialuronsav Streptococcus zooepidemicus típusú baktériumokból való kinyerése fermentációval. A fermentáció során légmentes környezetet hoznak létre a baktériumtenyészet számára, mely így ideális körülmények között tud szaporodni. Az erjedési folyamatok melléktermékeiként hialuron- és tejsav keletkezik.4,5 Ez a legolcsóbb és a legnagyobb mennyiségben előállítható, orvosilag tiszta hialuronsav. Létezik még szintetikus formája is, melyet mesterségesen hoznak létre a cukor(szacharid)molekulák összekapcsolásával (melyekből ugye természetes módon is összeáll a hialuronsav). Ezen eljárás hiába tűnik a legmodernebbnek, még mindig nem körözi le gazdaságosságban a fermentációt.

Milyen molekulasúlyú hialuronsavakkal találkozhatunk a kozmetikumokban és melyiket mire érdemes használnunk?

 

A molekulatömeg mértékegysége a Dalton (Da). A kozmetikumokban általában kiloDaltonnyi mértékeket (kDa) használnak a hialuronsav esetében, melyekből 3 nagy csoportot különböztetünk meg: alacsony (6-100 kDa), közepes (100-1000 kDa) és magas (1000-1500 kDa) molekulasúlyú.

A gyártók általában ezt a 3 féle hialuronsav-csoportot tüntetik fel a csomagoláson. Az, hogy alacsony, közepes vagy magas van odaírva, nem jelenti azt, hogy az egyik kevésbé hatásos, mint a másik, csak éppen más-más bőrrétegben alkalmazva fejt ki optimális (és nagyon fontos) hatást. Ehhez nézzük meg bőrünk szerkezetét!

forrás: Wikipedia Commons

Minél magasabb molekulasúlyú a hialuronsav, annál

"magasabban elhelyezkedő" bőrrétegben érdemes alkalmazni. De mi van akkor, ha többféle tömegűt is tartalmaz a szérumunk? Honnan tudja a bőr, hogy melyik félét hova kell "küldeni"?

Képzeljük el úgy az epidermiszünket vagy felhámunkat (a kép segít), mint egy kétrétegű szitát különböző átmérőjű lyukakkal! A felső szinten vannak a kis- és közepes méretű lyukak, majd az alsón már csak a kicsik. Ha a hialuronsav molekuláit, most különböző méretű golyókkal szimbolizálva, elkezdjük "beleszórni" a szitába, mindegyik golyó átmegy a rostán, kivéve a legnagyobbakat. Ezek lesznek a magas molekulasúlyú hialuronsavaink, melyek a hámréteg legfelső szintjén, a védőköpenyünk és az élettelen (lehámló) szarusejtjeink szintjén maradnak. Itt fogják biztosítani a hidratálás által, hogy ez a köpeny el tudja látni feladatát, hogy a kórokozók, káros környezeti hatások, kártékony vegyületek stb. ne juthassanak lejjebb és ne betegíthessék meg a szervezetünket. Ennek a gátnak (barriernek) a szerepe és állapota elengedhetetlen a bőr általános (minden szintjét egybefogó) és megfelelő működése szempontjából!

A közepes molekulasúlyú hialuronsavunk megreked a szita második szintjén, mely egyenlő a hámrétegünk többi, élő, osztódó sejtjeinket tartalmazó soraival. Itt a felszíni, dehidratáltságból származó ráncok csökkentését éri el, illetve kiváló sebgyógyító hatású is. A legtöbb, bárki számára megvásárolható hialuronsavas szérumok, krémek (kb. 500-1000 kDa) hatása idáig terjed. (Itt még nincsenek a bőr rugalmasságáért felelős kollagén- és elasztin rostok, melyeket hidratálhatna, éltethetne a hialuronsav.) Éppen ezért nem várhatunk igazán látványos, eredményes ránccsökkentő hatást a közepes molekulasúlytól. Ne írjuk le ezt a fajta hialuronsavat se, ugyanis tudni kell, hogy sajnos minél alacsonyabb a molekulatömeg, annál valószínűbb, hogy az arra érzékeny vagy (pl. a túlzott savazás miatt) meggyengült barrierű bőrök nem tolerálják jól ezt az amúgy remek hidratáló anyagot! Kutatások kimutatták, hogy a 130 kDa alkalmazása (mely egyes értelmezésekben már alacsony mol.tömegűnek felel meg) a legjobb, ugyanis ebben az esetben a legkisebb az esélye a bőrirritációnak, DE emellett látványosan megemeli a kontúrokat, simítja a bőrt ÉS a legoptimálisabb a védőköpenyünk számára is.


Az alacsony molekulasúlyú hialuronsav (100-tól lefele legalább 6 kDa-nyi, de nagy ritkán találkozhatunk ennél alacsonyabbat ígérő termékekkel is a professzionális cikkek palettáján) jut a legmélyebbre a bőrünkben. Mint fentebb olvasható volt, nem feltétlenül ez a leghatásosabb variáció (lásd érzékenység), mindig meg kell nézni, mely bőrrétegben keletkezett a problémánk, amire alkalmazzuk. Ez a típus már lejuthat egészen a dermisz aljáig; ebben a rétegben tartós hidratáltságot idézve elő. Látványosan feltölti a ráncokat, sőt védő, erősítő hatással lehet az érfalainkra is a kollagén táplálása útján (melyben például ugyanolyan, 1-es típusú kollagén található, mint a bőrünkben, tehát mindkettőben hasznosul).

Csak jó tulajdonságai lennének a külső forrásból bevitt hialuronsavnak? Vagy van olyan helyzet, mikor kifejezetten árthat a szervezetnek? Nézzük, melyek a javallatai és ellenjavallatai!

Az alábbi esetekben hatványozottan javasolt a használata:

  • mint fentebb már annyiszor olvashattuk: szöveteink hidratálása, kenése, bőrünk rugalmasságának javítása
  • barriersérült bőrre niacinamidot és hialuronsavat együttesen tartalmazó készítmény ajánlott (azonban a niacinamid enyhén vérbőség-fokozó lehet, erre érzékeny és/vagy értágulatos bőrűek figyeljenek!)
  • Crohn-betegségben szenvedők vagy gyomorfekélyek esetében védi a nyálkahártyát
  • reflux kezelésében használatos savcsökkentők mellé adott hialuronsav fokozza az előbbi hatását
  • állatkísérletekben (in vitro) kimutatták, hogy megállítja a csontritkulást
  • ízületi problémékra szedett (napi max. 300 mg-os) hialuronsav-készítmények esetében 20 testtömeg kg-onként 1 liter víz fogyasztásával érhetjük el a legjobb eredményt
  • térd-, váll-, csípőízületi stb. kopásoknál az injektált hialuronsavat ajánlják (lásd feljebb)


Ezen esetekben bizonyítottan hátrányos az alkalmazása:


  • Glikolsavat ÉS hialuronsavat együttesen tartalmazó szérumok használata kerülendő, ugyanis így egy túlzottan savas formula jön létre, mely károsítja a bőrfelszíni védőköpenyt
  • Daganatos betegségekben szenvedőknél nem ajánlott plusz hialuronsav bevitele, mert az a beteg sejtek felszínén lévő receptor fehérjéket táplálhatja (ezek a sejt-sejt és sejt-sejtközötti állomány közötti kapcsolatot megteremtő, illetve a sejtek mozgásáért felelős anyagok).6

A CD44 típusú fehérje kötődése a húgyhólyag falában lévő sejtekhez (barna színű sűrű hálózottság) Forrás: Wikipedia Commons

ÉRDEKESSÉG

A fentebb a sejtek felszínéhez kötődő receptor (jelfogó) fehérjék kapcsán leírt tulajdonságokat mind hordozza a CD44 nevű antigén, melynek a hialuronsav sejthez való kötésében van szerepe. Nem csak a tumorsejtek képződésében, áttétek kialakításáért lehet felelős, hanem például az immuntevékenységben szerepet játszó limfociták aktiválásában is részt vesz, illetve kölcsönhatásba tud lépni a sejtközötti állomány fehérjéit (például a bőr esetében a kollagént és elasztint) lebontó enzimekkel (MMP-kkel - Matrix MetalloProteinase).6 Megfigyelték, hogy sokkal jobban mobilizálhatók lettek azok a sejtek, melyeket glóriaszerűen körbevett a hialuronsavat a sejthez kötő CD44. Előny és hátrány is lehet ennek az antigénnek a jelenléte, függően az egészséges vagy például daganatos sejtektől.

Hialuronsav-alternatívák a kozmetikában, avagy növényi származékok szuper hidratáló hatással (+ INCI nevük az összetétel-bogarászóknak!)

forrás: Wikipedia commons

Ezüst rezgőgomba-kivonat (INCI: Tremella Fuciformis)

Hatása vetekszik az alacsony molekulasúlyú hialuronsavéval!

A tamarindusz fa magjának kivonata (INCI: Tamarindus Indica Seed Extract)

Rugalmasságot biztosít, hidratált és bársonyos bőrérzetet nyújt.

Nátrium alginát (INCI: Sodium Alginate)

Többnyire barna algából nyerik ki. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így géles állagúvá válik. Hidratáló gumimaszkok alapanyaga is lehet.

forrás: https://www.flickr.com/photos/mmmavocado/4254551148

Felhasznált irodalom:

1 The Discovery of Hyaluronan by Karl Meyer (Robert D. Simoni, Robert L. Hill, Martha Vaughan, Vincent Hascall) - Journal by Biological Chemistry

2 Balázs Endre - hu.wikipedia.org

3 The Use of Sodium Hyaluronate (Healon®) in Human Anterior Segment Surgey (Lawrence G. Pape, MD, PhD 

Endre A. Balazs, MD) American Academy Of Ophthalmology Journal

4 Streptococcus Zooepidemicus - hu.wikipedia.org

5 Fermentation - britannica.com

6 Impact of structurally modifying hyaluronic acid on CD44 interaction (D. Bhattacharya,a D. Svechkarev,a J. J. Souchek,a T. K. Hill,a M. A. Taylor,b A. Natarajan,b,c and A. M. Mohsa,c,d,*) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5773055/

Kövesd a Krémikust Instán és FB-on is!


Felhasználási feltételek

Az oldalon szereplő cikkek, a legtöbb leírás, előtte-utána kép Mészáros Dóra szellemi tulajdona. Másolása, közzététele csak előzetes írásos engedéllyel, az eredeti forrás (pl. az adott aloldal linkjének) feltüntetésével lehetséges. Ilyen irányú kéréssel kérlek, fordulj hozzám a carted.ora@gmail.com címen!


Adatvédelem

Adataid védelméről (GDPR) a tájékoztatót ide kattintva érheted el.

Itt találsz meg:

1015 Budapest,

Csalogány utca 28.

MH Kozmetika


Bejelentkezés: +36 30 938 9240

Csak készpénzes fizetés lehetséges!