Azt hiszem, e kezelés hasznosságát, előnyeit senkinek sem kell bemutatni – az ellazító, feltöltő tulajdonságait legalábbis nem. De még miért ajánlott a felsorolt tulajdonságai mellett rendszeresen alkalmazni?

Izomtónus-javító hatás

A jól megválasztott, egyénre szabott (a bőr korának és az erek állapotának megfelelő) masszázs-mozdulatokkal passzív izomtornáztatást és így arckontúr-emelést érhetünk el hosszú távú alkalmazásával, a vérkeringés fokozásáról, a szövetek felmelegítéséről és így a bemasszírozott krém fokozottabb felszívódásáról nem is beszélve. Kifejezetten észlelhető egy-egy, akár 20 perces arcmasszázs során is a különbség a bőr állapotát illetően.

Arcon jelentkező ödémák megszüntetése

Ilyen esetben kicsit gyengédebb masszázst kap a vendég, hiszen az erőteljes mozdulatok hatására sérülhetnek a víztelítettség által nyomott, feszített sejtek. Nyirokmasszázs-mozdulatokkal vegyített masszázs az ideális ilyenkor, hiszen így serkentjük a víz és a salakanyagok távozását a szervezetből. Visszatérő, nem szívelégtelenséghez társuló ödémánál azonban átfogóbb kezelésre lehet szükség.

A kozmetikában alkalmazván nyirokmasszázs-ismereteimre támaszkodva igyekszem csökkenteni a kezelt terület ödémáját, tehát ebben az esetben is személyre szabott a masszázs.

A vegetatív-idegrendszerre kifejtett jótékony hatása

A vegetatív (autonóm)-idegrendszer működését a belső elválasztású mirigyekkel együtt végzi. Működésének támogatásáért akár a masszázzsal is sokat tehetünk. (Komolyabb probléma esetén természetesen szükség lehet gyógyszerek alkalmazására, orvosi felülvizsgálatra.) A masszázs simító, izomlazító mozdulatainak köszönhetően hat az idegrendszerre is, így hatására akaratlanul is ellazulunk, megnyugszunk. Minden ember számára létezik megfelelő masszázsforma, akkor is, ha valamilyen betegségben szenved (egyetlen kivétel a daganatos megbetegedés, ilyenkor meg kell várni a tünetmentességet, csak ezután szabad masszírozni – a sejtműködés fokozása, és így a betegség esetleges továbbterjesztésének kivédésére). A kulcs a kellő alapossággal megválasztott masszázsformában, illetve azon belül a fogások alkalmazásában van. Kezeletlen pajzsmirigy-probléma esetén például kerülendő a nyirokmasszázs (a nyaki nyirokcsomók kihagyhatatlan kezelése, és így a pajzsmirigy működésére való hatás miatt), de ekkor lehet választani a pl. a svéd-, illetve gyógymasszázst. Nagyon alacsony vérnyomás esetén kerülendő például a fül masszírozása, hiszen ez a mozdulat hirtelen csökkenését okozza a vérnyomásnak.