AHA-savas mélyhámlasztás

 • Home
 • AHA-savas mélyhámlasztás

AHA-savas mélyhámlasztás

A legtöbbünk már hallott az efféle kezelésekről, a hatásairól (jót, szerencsétlenebb esetben rosszat is), vagy egyszerűen csak az “AHA-sav” kifejezésről. De mi is az az AHA-sav, miért jó a bőrünknek és miből áll a kezelés maga?

Az AHA (vagyis alpha-hydroxy acid – alfa-hidroxi-sav) a vízben jól oldódó (a bőrbarrier vizes fázisában oldódó), szerves, hámoldó savak gyűjtőneve, melyek közül a kozmetikai alkalmazásra szánt, leggyakoribb sav a glikolsav (főként ezt tartalmazzák az MD savas kozmetikumai is), hiszen ez a legkönnyebben kinyerhető, bőrre használható AHA-savtípus. A csoportba tartozik még a citrom-, a bórkő és a tejsav is.

Miért jó ez a bőrünknek?

Azzal, hogy ez az anyag a bőre felvive meggyengíti a szarusejteket “cementként” összetartó ceramidot, képesek ezek a sejtek elválni a bőr felszínéről. Gyorsabban, mint az átlagos, 28 napos bőrmegújulási folyamat alatt (míg a bázistól – azaz a hámrétegünk alsó sejtsoraitól – eljutnak felfelé vándorolva a felszínig, így “túrva” ki az elhalt lemezeket). Így tehát aktívabban fognak működni bőrünk regenerációs folyamatai, arra késztetve a sejteket, hogy egyre jobb életfunkciókkal működjenek. Fontos kiemelni, hogy a kozmetikában alkalmazott savak csak az említett bazális réteget stimulálják, az irha és a bőralja sejtfolyamataiba nem avatkoznak be.

És miért nem elég az alapoktól induló bőrmegújításhoz az otthoni szemcsés arcradírom (ha mondjuk még összekeverem esetleg egy kis citromlével)?

A szemcsés radírokat a kozmetikában is használjuk, sőt, gyenge savakkal kombinálva például a zsíros, tisztátalan bőr heti egyszeri felfrissítésére a legjobb alternatíva (ha nincs túl sok akne). Azonban ezek a termékek a gyenge savszázalékukkal (ezért sem elég hatásos a citromleves megoldás) éppen csak az erősebb, kitartóbb dörzsölésre amúgy is leváló lemezeket távolítják el, illetve a bőr megújítására alkalmazott sav kicsit egységesebb, világosabb színt ad a bőrnek. A bazális rétegig azonban nem újítják meg a sejteket.

Lássuk a gyakorlatot. Miből is áll a kezelés és mik a legfontosabb tudnivalók?

Figyelem! Fényérzékenyítő gyógyszerek, mint pl. Roaccutan szedése mellett TILOS alkalmazni ezt a kúrát.

A kezelés NEM javasolt továbbá az alábbi esetekben sem:

 • gyakori szoláriumozás alatt (a kezelés idejére fel kell függeszteni a használatát – hiperpigmentációt okozhat, tehát pont az ellenkező hatást érnénk el vele)
 • tervezett síelés előtt (a magaslati pontokon magasabb az UV-sugárzás, a hó fényvisszaverő képességéről nem is beszélve) – a két héttel a síelés előtt befejezett kúra még helyénvaló
 • napégés
 • várandósság
 • daganatos megbetegedés
 • belső, gyulladásos folyamatok
 • gyógyszerek miatti bőrproblémák (melyek valószínűleg maguktól elmúlnak a gyógyszerezés végeztével). Ez lehet pl. kortizon-tartalmú vagy kemoterápiás szerektől is.
 • akne elleni szerek szedése mellett
 • ha allergiás a hámoldó savakra (ez nagyon ritka, de előfordulhat)

A kezelés NAGYON IS javasolt az alábbi esetekben:

 • Pigmentfoltos bőr halványítása céljából (a bazális réteg festéksejtjeire (melanocitákra) kifejtett jótékony hatása miatt, illetve a már meglévő bőrkép egységesítése céljából)
 • A tág pórusok finomítása végett (főként mesopennel együtt alkalmazva)
 • A felszíni, régi hegek halványítására
 • Akne utáni hiperpigmentáció kezelésére
 • Meglévő aknék számának csökkentése céljából és a mélyben gyűlők felszínre hozására
 • Rosaceás bőr (állandósult, szimmetrikus vörös folt az orcákon, állandó hajszálér-tágulatok, esetleg piros, pattanásnak látszó göbök) tüneteinek enyhítésére. A sav a keringésfokozó hatásával segít a pangó vér elszállításában, mely többek között felelős a rosaceáért.

Egy kezeléssorozat 6 alkalomból áll, 1-másfél hetes időközönként, mely a végső állapottól függően meghosszabbítható 2-3 alkalommal (például zsírosabb, problémásabb bőröknél szükség lehet erre). A kezelés menete a következő: először is, a kúra tervezésénél tisztázásra kerül, volt-e már AHA-savas készítménnyel kezelve a bőr, illetve az esetleges kizáró okokat is felderítjük. Ezután, ha végezhető a vendégen ez a fajta kezelés, mindig a lehető leggyengébb koncentrációjú savval kezdjük az első két-három alkalmat, a kezdeti 1-3 percről fokozatosan emelve 5 percre a hatóidőt. Eközben gyenge bizsergést érezhet a vendég, amely nem kellemetlen, csípő érzés csak elvétve fordulhat elő, mely hamar megszűnik. A Biodroga MD savai nem tartalmaznak parfümanyagot, bőrbarát konzerválószerrel készülnek, így minimális a bőrirritáció a használatukkal. A sav felvitele utáni kipirosodás a felgyorsult vérkeringésnek köszönhetően előfordulhat, de ez legtöbbször az alkalmak végén feltett Biodroga nyugtató, feltöltő fátyolmaszk után elmúlik. 

Fontos, hogy míg a régebben alkalmazott savak akár lemezes hámlást is okozhattak, ezeknél az újgenerációs termékeknél ennek az előfordulása 0%, tehát nincs ok az aggodalomra. Az allergiás reakció a savakra rendkívül ritka, és tünetei már az első másodpercekben jelentkeznek, így, ha mégis ez történne, azonnal eltávolításra kerül az anyag a bőrről.

Aha! És meddig tart a hatása ennek a kezelésnek?

Újabb pigmentfoltok 3-4 hónapig nem jelentkeznek, az aknés bőrnek pár hónapra szintén búcsút inthet az ember. Ezen állapot megtartásához érdemes a külön erre a célra alkotott termékeket használni otthon, a mindennapokban. Itt külön kitérek a FÉNYVÉDELEM fontosságára a kezelés alatt és utána még legalább 2 HÉTIG. Ha a páciens nem használja az utcára lépés előtt (borús időben is!) a kúrához kapott fényvédő terméket, könnyen bepigmentálódhat akár az arc egész felülete, hiszen ilyenkor védtelenebb a bőr! Fokozott odafigyelést kíván otthon is a kúra véghezvitele, de ha ezt betartjuk, önbizalommal telve, megújulva nézhetünk szembe a kihívásokkal.

(Képek forrása: biodrogamd.com, Biodroga Hungary Facebook)