Szappanos kézmosás – tényleg elegendő?

Rövid cikkemből megtudhatod, hogy valóban elegendő-e a sima, szappanos kézmosás a már mindannyiunk fülében visszhangzó koronavírus terjedésének megfékezésére.

A vírusokról röviden…

A vírus egy biológiai organizmus és parazitaként az élőlények sejtjeiben képes szaporodni. A sejteken kívül csak genetikai információt hordozó virion formában léteznek, amely áll: a genomból (a teljes örökítő információ-mennyiségből) , egy fehérjeburokból és egyes fajok esetében egy külső lipid(zsír-)burokból. Formájuk lehet a teljesség igénye nélkül: rúd, fonál, ikozaéder és akár “korona” alakú is.

A koronavírusoknak van lipidburokjuk, melyben megtalálhatók a vírus saját proteinjei (fehérjéi) is. Ezek a fehérjék alapvetőek a fertőzőképességhez, ezért, ha alkohollal szétbontjuk a lipidburkot, a vírus inaktívvá válik. Fontos azonban tudni, hogy minimum 60%-os alkohol kell ahhoz, hogy annyira sérüljön a vírus szerkezete, hogy ne tudjon újra összeállni.

Viszont az alkohol ekkora mennyiségben teljesen kiszárítja a kezeket – mondhatnánk egyből mi, nők. Igen – és itt jön a képbe az egyszerű szappanos kézmosás.

Hogyan hatástalanítja a szappan (és a víz) a vírust?

A szappanokban lévő lúgos felületaktív anyag (mosószer) részecskéi a kézbőrünk lipidjei – plusz jelen esetben a vírus lipid burka – és a csapvíz közötti közös határrétegbe beépülnek. A szappan víztaszító része benyúlik a lipidcsepp belsejébe, a vízkedvelő pedig a vízbe. Kezeink egymáshoz dörzsölésével (érdemes minimum 20 másodpercig) a lipidcseppek elszakadnak a kezünk felületétől és emulziót (homogén keveréket) képeznek a vízzel, amit lemosunk a bőrünkről. A kis, gazdatest nélküli vírus (virion) tehát ugyanúgy, mint az alkoholnál, védőköpenyét szétzilálva, “szétmosva” hatástalanítva lett.

Fontos megjegyezni, hogy ezen az elven alapulva természetesen kézbőrünk védőköpenyének zsíros fázisa is csorbát szenved, pláne a gyakori kézmosástól. Nem járványos időszakban nem is javasolnám a “mosószeres” tusfürdők használatát, helyette sokkal inkább a tusfürdőolajokat, de ebben a helyzetben tanácsos testünk többi részét is habzó tisztálkodószerekkel megmosni. Ezután természetesen jöhet a tápláló, lipidekben gazdag testápoló, vagy ha éppen nem tudunk hozzájutni, az otthon lévő olíva- vagy napraforgóolaj is tökéletesen megfelelő a zsírok visszapótlására, a kiszáradás csökkentésére.

Arcunkra nem feltétlenül jó, ha ezeket az olajakat kenjük, következő cikkeimben az arcbőrök különféle típusaira megfelelő olajokról, házi pakolásokról is olvashatsz majd! 😉

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Felületifeszültség / https://hu.wikipedia.org/wiki/Szappan / https://hu.wikipedia.org/wiki/Vírus / https://hu.wikipedia.org/wiki/Genom