Újgenerációs hatóanyagok 3. rész – Őssejtek

Azt valószínűleg már sokan tudják vagy sejtik, hogy bőrünk manapság sokkal több stresszfaktor – mint például az erősebb UV-sugarak, a szmog, a friss levegő elégtelen mennyisége vagy éppen maga a negatív stressz – közvetett hatásának van kitéve, mint akár a ’80-as, ’90-es években. Ezek a negatív behatások – ha hisszük, ha nem – már 30 éves korunk alatt (!) okoznak kozmetikai problémákat. Éppen emiatt kell elrugaszkodnunk a régi bőrápolási szokásainktól és haladnunk a korral a kozmetika területén is. A háromrészes sorozat az újonnan felfedezett, a mai kor igényeit kielégítő hatóanyag-csoportokat mutatja be.

A sorozat utolsó, harmadik részében az őssejtek világába kalauzollak el Benneteket. Miből és hogyan nyerik ki a krémekben, szérumokban használatos kivonataikat? Miért van bőrünknek szüksége rájuk?

 

Az őssejtek a legtöbb többsejtű élőlényben (így az emberben és a növényekben is) fellelhető anyasejtek, melyek képesek önmagukat megsokszorozni. Megkülönböztethetünk: állati (itt emberi) és növényi őssejteket.

Emberi őssejtek:

Az embereknél az embrionális korban még bármilyen szervrendszer sejtjeivé képesek alakulni, fokozatosan specializálódnak azok egyedi működtetésére. A világra jövetellel megszűnik totipotens (“mindenható”) képességük, “felnőtt”, funkciójukat teljesen betölteni képes sejtekké válnak. Kivételt képeznek ez alól a szöveti őssejtek, melyek közé a gyógyításban méltán nagyra tartott csontvelőből és a köldökzsinórvérből származók is tartoznak. Ezek megtartották totipotens mivoltukat.

Növényi őssejtek:

A növények minden sejtje “mindenható” sejt. Jellemző rájuk a merisztéma, azaz egy olyan sejtcsoport, melynek minden sejtje képes a megsokszorozódásra, így elősegítve a fejlődő növény növekedését, új növényi szervek keletkezését. Ez azt jelenti, hogy akár csak a növény levelének (laboratóriumi, felülvizsgált körülmények melletti) elültetésével is kifejlődhet abból egy egész szervezet, egész növény.

Alkalmazhatóak-e egyáltalán a növényi őssejtek az emberi szervezet gyógyítására, regenerálására?

Minden növényi, állati vagy emberi őssejt ú.n. epigenetikai (gének felett álló) faktorokat hordoz magában, amelyek fenntartják az őssejtek önmegújító képességét. Tanulmányok szerint a növényi őssejtek az emberi, már specializálódott őssejtekhez hasonló epigenetikai faktorokkal rendelkeznek, így az azokból nyerhető őssejtekkel például az egészségesebb hámsejtek képződését is serkenteni tudjuk.

Hogyan válik a növényi őssejtből kozmetikai hatóanyag? Tenyésztéssel. Egy kis darabot levágnak az élő növényről -> ettől a sérüléstől a növényen megindul a kéregképződés -> ezt a kérget agar-agar tenyészeten érlelik -> leválasztják a kifejlődött “kérget” -> ezt addig tenyésztgetik tovább, míg a kéreg sejtjei át nem alakulnak az eredeti, kezdeti sejtalakukká, azaz őssejtekké -> ezeket egy speciális szuszpenzióba engedik -> ettől felszakad az őssejt fala -> ennek tartalmát a legkorszerűbb liposzómákba zárják, hogy azok a hatóanyagot bomlásmentesen a célsejtekhez szállíthassák a bőr mélyebb rétegeiben.

 

Tipikus  növények, melyekből a kozmetikai ipar őssejteket von ki:

Az argánfa sebzéséből kifejlődött “kéreg” – lásd fent (INCI: Argania Spinosa Callus Culture Extract): Kivonata vitalizálja a bőr őssejtjeit, támogatja a természetes kollagén- és elasztinképződést, feszesít, bőrtömörség-növelő.

 

Az almafa (pontosabban a svájci, rendkívül ritka Uttwiler Spätlauber fajta) gyümölcse (INCI: Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract).

De miért ezt a fajtát használják az őssejtjei kivonására? Ez a fajta egyedülálló módon, szüretelése után akár 4 hónapig is eltartható. A kutatók ezen leszüretelt almák őssejtjeit szintén kiváló állapotban  találták, és azokat kivonva és a bőrön alkalmazva megállapították, hogy azok megvédték az öregedéstől a sejteket, hosszabb életet biztosítva nekik.

Alpesi rózsacserje (“Rozsdás Havasszépe”) levele (INCI: Rhododendron Ferrugineum Leaf Cell Culture Extract). Levelei fonákján rozsdaszínű pigmenteket tartalmaz: ezek védik a növényt a hegyekben jellemző extrém UV-sugárzástól, akár csak az emberi bőrt a saját pigmentjei. Kivonatát hiperpigmentáció elleni, egyenetlen bőrszínre való termékekben alkalmazzák.

És egy különleges szappanfű-féle, az alpesi “Nunatak” névre keresztelt növény “kérgesedett” része (INCI: Saponaria Pumila Callus Culture Extract). A növény rendkívüli ellenálló-képességének köszönhetően túlélte az utolsó jégkorszakot és a mai napig él és virul főként az Alpok keleti részén. Magashegység-beli elhelyezkedése magával hozza, hogy a hideg időjárással és az UV-sugárzással szembeni ellenálló- és önregeneráló-képessége is kitűnő. A bőrön alkalmazva kivonatát, védi azt az UVA/UVB sugaraktól, megerősíti védelmi képességét, csökkenti a ráncok mélységét, hidratál és javítja a bőr rugalmasságát. Igazi csodanövény.

 

Termékek, melyekben megtalálhatók ezek a fantasztikus őssejtek:

Biodroga Anti-Age Cell Formula – svájci alma-őssejtes ránctalanító, nappali krém:

 

 

 

 

 

 

Biodroga Golden Caviar Fátyolmaszk – argán őssejtes instant ráncfeltöltő, vitalizáló:

 

 

 

 

 

 

 

Biodroga Anti-Age Liquid Make-up – Nunatak-őssejtes, 20 faktoros alapozó:

 

 

 

 

 

 

 

Források:

  • Biodroga újgenerációs hatóanyag-konferencia Marianne Schwarberg előadásában (2016. október 10., Budapest)
  • Beauty Forum magazin (2012/05-ei szám)
  • Swissinfo.ch
  • Az őssejtekről általában
  • Képek forrása: google.hu

Mészáros Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.