Újgenerációs hatóanyagok 2. rész – Az antioxidánsok

 

 

 

 

Azt valószínűleg már sokan tudják vagy sejtik, hogy bőrünk manapság sokkal több stresszfaktor – mint például az erősebb UV-sugarak, a szmog, a friss levegő elégtelen mennyisége vagy éppen maga a negatív stressz – közvetett hatásának van kitéve, mint akár a ’80-as, ’90-es években. Ezek a negatív behatások – ha hisszük, ha nem – már 30 éves korunk alatt (!) okoznak kozmetikai problémákat. Éppen emiatt kell elrugaszkodnunk a régi bőrápolási szokásainktól és haladnunk a korral a kozmetika területén is. A háromrészes sorozat az újonnan felfedezett, a mai kor igényeit kielégítő hatóanyag-csoportokat mutatja be.

A széria második részében az egyre elterjedtebb antioxidánsokat mutatom be Nektek. Miért nélkülözhetetlen a bőrápolásban és mit kell figyelnünk, ha antioxidáns hatású krémet szeretnénk venni?

Mik azok az antioxidánsok?

Egész egyszerűen olyan vegyületek, melyek meggátolják más anyagok oxidációját (a szabadgyök-képződést).

Itt jön képbe a sokat emlegetett “oxidatív stressz”, mely valójában az olyan instabil atomokra (szabadgyökökre) vonatkozik, amelyekből egy elektron hiányzik. Az atomok, optimális működésükhöz kénytelenek magukhoz vonni egy másik atom elektronját. Ennek következtében ez a “meglopott” atom is szerez magának egy elektront. Ez a huza-vona fokozott energiát, “stresszt” szül – innen a kifejezés.

Mint már esetleg hallhattuk, olvashattuk, ez az oxidáció (szabadgyök-képződés) egyfolytában végbemegy a mi szervezetünkben is valamennyi energiatermelő-folyamatunk – sportolás, egy fertőzés legyőzése, a halott sejtjeink “eltakarítása” stb. – közben. Szerencsére, optimális esetben az olyan, természetes antioxidánsok, mint pl. a növényekben előforduló A-, C-, E-vitaminok, vagy a szervezetünkben eredendően meglévő enzimek közül néhány (pl. a kataláz enzim), megvédik a sejtjeinket és benne a DNS-ünket a maradandó károsodástól (így akár a daganatképződéstől is). Oxidatív folyamat még a zsírok, olajok avasodása, az erjedés, sőt, a rozsdásodás is!

Érdekesség: léteznek preventív – az oxidációs folyamatokat megelőző – antioxidánsok is. A szervezetünk szintén tartalmazza már őket – egyik ilyen például a vérünkben a vasat szállító transzferrin is.

Ahogyan az élelmiszerek, úgy a kozmetikumok esetében is tartósíthatják a különféle alkotókat antioxidánsokkal. Az ilyen irányú felhasználásuk esetében a krémösszetevők között találkozhatunk a Krémikus korábbi cikkében is taglalt BHT és a ritkább BHA vegyületekkel, valamit az avasodásgátlóként használt benzoesavval (INCI: Benzoic Acid). Utóbbi kevéssé irritáló, az Ecocert által is jóváhagyott tartósítószer.1

Ha az antioxidánsok azon fajtáit keressük, melyek elsősorban a bőrünket hivatottak védeni, akkor leggyakrabban a következő összetevők valamelyikével fogunk találkozni a krémünkben:

A, C- és E-vitaminok: Retinyl Palmitate (tiszta A-vitamin – retinol – palmitinsavval stabilizálva), Ascorbyl Palmitate (aszkorbinsav palmitinsavval; a tiszta C-vitaminnál sokkal jobban szívódik fel a bőrbe, de ha csak “sima” C-vitamint – Ascorbic Acid – találunk a krémünkben, az is antioxidáns hatású) és Tocopheryl Acetate (hosszabb szavatossági ideje miatt használják az E-vitaminnak (Tocopherol) eme formáját, de nem kell megijedni, egyáltalán nem káros, sőt).

Glutation: INCI: Glutathione. Szervezetünkben alapvetően is megtalálható tripeptid, melynek mennyisége az öregedéssel csökken, így bőrünk fiatalságának megőrzéséhez szükséges lehet kívülről pótolni. Továbbá segít megkötni az esetlegesen felhalmozódott nehézfémeket, így méregtelenítő hatású is.

Ferulasav: elsősorban a gabonafélékben, de ezen kívül rengeteg növényben megtalálható. Erősíti a növényi sejtfalat, védi a növényt a fertőzéstől és a túlzott napfénytől (ahogy a bőrünkön alkalmazva, annak sejtmagját és így DNS-ünket is védi az UV-sugaraktól). A Ferulic Acid továbbá egy ún. hálózati antioxidáns, mely növeli az egyéb antioxidánsok (pl. C-vitamin, E-vitamin) hatását is.2

Resveratrol: INCI-neve is ez. Hatékony antioxidáns, ami nagy mennyiségben megtalálható a vörös szőlőben, és így a vörösborban is. Számos tanulmány szerint a resveratrol a ma ismert egyik legjobb természetes anyag, ami segíti megelőzni a tumorok kialakulását. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is jelentős.3

Q10-koenzim: Ubiquinone. Megtalálható az emberi sejtben, és fontos szerepet játszik annak energiatermelésében. A Q10-koenzim számos ételben is megtalálható: például halakban, kagylóban, spenótban és mogyoróban. A bőrre kenve hatásos antioxidáns és gyulladáscsökkentő.4

Továbbá, bár kevésbé koncentráltan, de a krémekbe kevert növényi kivonatok is tartalmaznak antioxidánsokat:

Szőlőmag-kivonat: Vitis Vinifera Seed Extract. Kiváló antioxidáns, segít megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól. Ezenkívül sebgyógyító hatása is van.5

Argán magolaj: Argania Spinosa Kernel Oil. Többek között ferulasav és E-vitamin tartalma miatt bír jelentős antioxidáns hatással.6

Borágó magolaj: Borago Officinalis Seed Oil. Kiváló növényi emollient (bőrpuhító,-nyugtató) olaj, melynek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Gazdag forrása a GLA (gamma-linolenic acid) zsírsavnak, mely kiváló emollient, antioxidáns, sejtszabályozó és gyulladáscsökkentő. A borágóolaj kiváló összetevő a problémás, aknés bőrre is, mert nyugtató és emollient hatása révén segít a piros, érzékeny, sérült bőr regenerálásában. Ekcémás bőrre is kiváló.7

Ginkgo Biloba (Páfrányfenyő) levelének kivonata: Ginkgo Biloba Leaf Extract.  Antioxidáns és vérkeringés serkentő.

Kávémag kivonata: Coffea Robusta Seed Extract. Mint minden kávéféle, ez, a kozmetikumokban leggyakrabban használt fajta is, köztudottan sok antioxidáns anyagot tartalmaz. Csersavtartalmának köszönhetően értágító hatású. Koffeintartalma anyagcsere-fokozó, vérkeringést serkentő, ezen tulajdonságai miatt használják narancsbőr elleni készítményekben is.

 

Na de miért is lényeges annyira a bőrt magát – kívülről is – antioxidánsokkal védeni? Milyen káros folyamatok zajlanak le a bőrsejtek oxidációjakor?

 

 

 

  1. Károsodik a sejtmembrán – szerkezetének meghibásodása miatt nem tud megfelelő kapcsolatot létesíteni más sejtekkel, illetve a sejt közötti állománnyal, tehát romlik a sejt egészének működése
  2. Zavar keletkezik a helyreállító folyamatokban – lassabb, elégtelen bőrregeneráció
  3. A kollagénszintézis (felépülés) lelassul – a kollagén kötőszöveteink “váza”: az öregedési folyamatok és a napfény merevvé, rugalmatlanná teszik, sérülése esetén pedig nem fog megfelelően újjáépülni. Mindezek az arc petyhüdtebb, lazább kontúrját fogják eredményezni, a bőr sérülékenyebbé válik.
  4. Módosul az elasztin szerkezete – az elasztin a bőr kötőszövetében annak rugalmasságáért felelős fehérje; a sejtek korai öregedése esetén hamarabb csökken vízmegkötő képessége, rugalmassága, így nem védi megfelelően bőrünket (tehát az ereinket, idegeinket stb.-t sem) az azt ért húzó, nyújtó, nyomó, csípő behatás következményei ellen, az nem tud könnyedén visszaállni eredeti formájára
  5. Elvékonyodik a felhám – sokkal sérülékenyebb lesz a bőr a külső behatásokkal szemben
  6. A bőr hajlamosabb lesz a kiszáradásra – mint a bőr többi rétegének sejtjeiben, úgy a hámrétegében (és így a védő barrier hidratációjában) is zavar keletkezhet az elégtelen “antioxidatív” folyamatok miatt
  7. Módosul a pigmentáció – a bőrsejtek magját védő pigmentek (melanin) fokozott aktivitást mutatnak, hiszen – többek között – a napsugárzás oxidatív hatása miatt veszélybe kerül a sejt épsége; ennek következtében több pigmentfolt, egyenetlen bőrszín alakulhat ki
  8. A bőr rugalmasságát veszti – a bőr öregedése során – az elkerülhetetlen, regresszív (lebontó, visszafejlődő) élettani folyamatok és a környezeti tényezők oxidatív hatása révén – fokozatosan kezd megnyúlni, elernyedni a hám- és irharéteg határán lévő hullámos, kötőszövetes réteg: mint egy rugó, melyet jól széthúzunk, megtartja ezt az alakját és elengedése után nem áll vissza az eredeti formájára, tartását veszti
  9. Elmélyülnek a ráncok – a kollagén- és elasztinképződés elégtelensége miatt
  10. Károsodik a DNS – amennyiben tartósan nem tud védekezni a szervezet a szabadgyökökkel szemben, azok egy idő után a sejtmagot is károsíthatják

A peptidek mellett antioxidánsok és a következő részben ismertetett őssejtek segítségét is szükséges lehet igénybe vennünk, ha minél tovább szeretnénk megőrizni elsődleges védelmi vonalunk, azaz a bőrünk fiatalos kinézetét és egészségét(!). Figyeljünk tehát oda arra, hogy minél komplexebb, a saját bőrünk egyedi állapotához, típusához igazított hatóanyagokban gazdag krémet válasszunk magunknak. Ellenkező esetben akár ronthatunk is a bőrképünkön: például száraznak érződő, picit hámló, ámde faggyútúltengéses – mitesszeres – bőrre hajlamos lehet az ember zsírosabb, táplálóbb krémet kenni. Ezzel tovább fokozza az ennél a bőrtípusnál kerülendő zsírsavak mennyiségét a pórusokban, tehát több lesz a mitesszer, majd esetleg pattanás.

A bőrtípusod pontos diagnosztizálásához segítséget személyesen, egy kezelés előtt vagy konzultáció formájában tudok nyújtani – kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot telefonon vagy a Krémikus facebook-oldalán üzenet formájában, és szívesen segítek megoldani a bőröddel kapcsolatos problémáidat! 🙂

 

 

Képek forrása: Max Pixel, Wikimedia Commons

Mészáros Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.