Újgenerációs hatóanyagok 1. rész – A peptidek

Azt valószínűleg már sokan tudják vagy sejtik, hogy bőrünk manapság sokkal több stresszfaktor – mint például az erősebb UV-sugarak, a szmog, a friss levegő elégtelen mennyisége vagy éppen maga a negatív stressz – közvetett hatásának van kitéve, mint akár a ’80-as, ’90-es években. Ezek a negatív behatások – ha hisszük, ha nem – már 30 éves korunk alatt (!) okoznak kozmetikai problémákat. Éppen emiatt kell elrugaszkodnunk a régi bőrápolási szokásainktól és haladnunk a korral a kozmetika területén is. A háromrészes sorozat az újonnan felfedezett, a mai kor igényeit kielégítő hatóanyag-csoportokat mutatja be.

A széria első részében az egyre híresebb peptidekkel ismertetlek meg Benneteket. Szakszerűen, de nem szaknyelven számolok be arról is, mely összetevőnév árulja el ezeknek a csodás anyagoknak jelenlétét a krémeitekben.

 

Mik azok a peptidek?

A peptidek rövid aminosavláncból (valamennyi élőlény létezéséhez szükséges fehérjék építőköveiből) felépülő vegyületek, melyek rengeteg életfolyamatunkban szerepet játszanak (pl. az inzulin is egy peptidféle). Többféle peptid létezik, specializáltan az adott szerv anyagcsere-folyamataira.

Elsősorban, mivel a bőrünkben is megtalálhatók (például a kollagén – azaz egy hosszú aminosavláncú anyag, tehát fehérje – lebomlásával rövid láncolatú vegyületet, peptidet kapunk), így ezek, a krémekben használatos – egyébként legtöbbször növényekből kivont, tiszta – peptidek eredendően bőrbarátak, képesek „kommunikálni” a bőrsejtekkel.

Plant tissue cultures, National Center for Genetic Resources Preservation, USDA.jpg

Tudnunk kell, hogy csak a bőrre gyakorolt hatásukat tekintve is több százféle létezik, specializáltan az adott bőrrétegre és problémára. Íme a bőrünk sejtfolyamataira ható peptidekből néhány:

A Matrixyl 3000 egy kétféle peptidből (palmitoyl tetrapeptide-7 és palmitoyl oligopeptide) álló hatóanyagkomplex. A palmitoyl tetrapeptide-7 egy négy(tetra) aminosavból álló peptid, mely palmitinsavhoz kapcsolódik. Az, hogy palmitinsavhoz (palmitoyl) vagy például acetilhez kapcsolódik-e, mindig attól függ, hogy az adott peptidfélét mely anyag „húzza” be jobban a bőrbe, hogy a mélyebb rétegekben is hatékonyan kifejthesse hatását. A palmitinsav jelen esetben növeli a tetrapeptidek zsírban való oldhatóságát, tehát a bőrbarrier zsíros fázisában és a faggyúban is képes oldódni. A név végén álló szám egységesen, minden termék összetevőiben azt jelzi, a bőr mely sejtfolyamataira hat az adott peptid, tehát ez annak beazonosítását segíti (természetesen ez a számsor is több száz elemet tartalmaz a peptidek számának megfelelően). A Matrixyl 3000 alkotói szinergikusak (erősítik egymás hatását). Nevének megfelelően, a sejt közötti tér, a mátrix (jelen esetben a kollagén, a hialuronsav és a fibronectin, egy, a kötőszövetet erősen összetartó anyag) helyreállítását, felépítését végzi, nem is gyengén: a vegyület fejlesztését végző Sederma Corporation kutatásai szerint 2,5-3,5-szer hatékonyabban ment végbe a mátrix szintézise (újbóli felépítése). Egészen pontosan a vegyület alkalmazásával három mátrixalkotó regenerálása javult: a kollagéné 258%-kal, a fibronectiné 164%-kal, a hialuronsavé pedig 179%-kal.1

Talán a legmeglepőbb, hogy bizony botox-hatást is érhetünk el velük. Ezt úgy éri el az erre specializálódott peptidféle, hogy az izomösszehúzódásért is felelős acetil-kolin kiáramlását blokkolja, így az nem jut az erekből a bőr (mimikáért felelős) izmaiba.2 Ennek köszönhetően láthatóan és érezhetően is feszesebb kontúrok maradnak hátra (és nem mellesleg kevesebb pénzért is hozzájuthat az ember ezekhez a termékekhez, mint a botoxinjekcióhoz 🙂 ).

Továbbá léteznek olyan peptidek is, melyek (a következő részben bővebben taglalt) antioxidáns hatású anyagok működését stimulálják3 (pl. az INCI: Glutathione mimetikus – sejtműködést utánzó – peptid), egyes típusúak, beépülve a kollagénrost-láncolatba, segítenek visszaállítani az azt felépítő sejtek helyes sorrendjét a kötőszövetünk öregedése és gyengülése esetén.4 Mint láthatjuk, a peptidek alkalmazási lehetőségei tényleg végtelenek.

Peptide bond.png

Hogyan azonosíthatjuk ezeket az anyagokat a krémeinkben?

Ahhoz, hogy megkülönböztethessük a leggyakoribb peptideket egymástól és megtalálhassuk a problémánknak megfelelő terméket, meg kell vizsgálnunk a krémjeink csomagolásán feltüntetett “Ingredients” vagy “INCI” (Összetevők) felirat mögötti felsorolást.

Palmitoyl Tetrapeptide-7: A Matrixyl 3000 egyik alkotója. A palmitoyl tetrapeptide-7 (bővebben feljebb) csökkenti a bőr sejtjeiben az interleukin-6 (IL-6) termelését. Az IL-6 egy olyan molekula, ami gyulladást okoz a bőrben, és ezáltal gyorsítja a sejten kívüli mátrix anyagainak (itt kollagén és elasztin) a lebomlását, és ezáltal bőrünk ráncosodását, megereszkedését.5 Ennek blokkolásával lassítjuk a bőröregedést.

Oligopeptiek (pl.: Palmitoyl Oligopeptide): Anti-ageing hatású és többek között a Matrixyl 3000 másik alkotója. A palmitoyl oligopeptide működési elve, hogy ha a bőrünkbe kívülről kvázi lebomlott (rövid aminosavláncra szétesett) kollagént viszünk be, akkor ezzel  bőrünket „becsapjuk”, és kollagéntermelésre tudjuk ösztönözni.6

Hexapeptidek (pl.: Acetyl Hexapeptide-19, -8): Az izomösszehúzódást blokkoló peptidfélék, melynek a fentebb leírtaknak megfelelően, botox-hatása van (a -8-as számú az Argiline névre is hallgat).

Tetrapeptidek (pl.: Acetyl Tetrapeptide-40): Blokkolják a gyulladásos folyamatokat a bőrben, így a rosacea (állandósult bőrgyulladás, értágulat) különféle stádiumainak kezelésében is hatásos lehet.

 

Mint írtam is már, rengetegféle peptid létezik. Az itt felsoroltakkal találkozhattok a leggyakrabban a krémeitekben. Bővebben a smartskincare.com-on (angol nyelven) tájékozódhattok a különféle peptidekről, vagy a kremmania.hu-n van lehetőségetek kielemezni a krémeiteket.

 

 

További források: 2,3,4: „Újgenerációs hatóanyagok” konferencia (Budapest, 2016. október 10.), Marianne Schwarberg, a Biodroga MD fejlesztőmérnökének előadásában.

A címoldali kép forrása itt.

Mészáros Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.